Sentrum - Varden
Det sentrale området på Storhaug-halvøya er i dag et tett kvartalsregulert boligområde fra ca. 1900 og senere. Her er stille kvartaler, med 30-sone og lite trafikk, hyggelige gater, masse historie og et rikt mangfold av hus og fasader. Flere nye lekeplasser, blant annet på Kyviksmarka, og skolegårder!
Nordre del av Storhaug vokser inn i sentrumsområdet. Derfor er det fint å ta med ungene til byen pr. fot eller sykkel – korte avstander og trygge ferdselsårer gjør dette til en fin luftetur. For eksempel går Breibakken rett ned til sentrum fra Vår Frues plass/Jelsagata. Se kartet!
For Nytorget som torg er det mange planer. Arrangementer som bruktmarked på lørdagene i sommerhalvåret er verd en kikk. En slentretur gjennom klassiske Pedersgata gir et innblikk i mange miljøer – her er eksotiske forretninger (blant annet bruktbua Løvås med barnebøker, filmer og tegneserier til en billig penge), kafeer, take-aways og gallerier. Noen kaller området for Stavangers Grønland, eller Grünerløkka, med sin internasjonale atmosfære. Ifølge Stavanger Aftenblad kreves det 1164 voksenskritt og ca. 11 minutter å gå Pedersgata fra ende til annen – fra St. Petri kirke og Nytorget til Jammerdalen og Myllehaugen, som det het fra gammelt av – selvsagt noe mer på barnebein.
Dette er en spennende luftetur, ikke minst hvis du leser litt lokalhistorie på forhånd (se referanselisten). Finner dere inngraverte hus i steinhellene på fortauet? Et eksempel på kunst i nærmiljøet, noe det er mye av i Stavanger Øst. Dekorerte kabelbokser er et annet. Dra på urban oppdagelsesferd!
Det er rolige gater parallelt med Pedersgata på oppsiden, og mange foretrekker å gå/trille her for å ha bedre plass, for eksempel Nedre Dalgate, en fin forbindelse mellom Storhaug Åpen Barnehage og sentrum. Opp fra Nytorget og Pedersgata ligger de idylliske gatedragene i Øvre Blåsenborg som et Gamle Stavanger i miniatyr – med enkle, forseggjorte boliger fra ca. 1850-1900.
Over troner Kyviksmarka, et flott utkikkspunkt med fotballbane, basketbane, grønne plener, trelund, bord & benker samt lekeapparater (klatrestativer, husker, sklie, en gammel båt m.m.). Parkområdet ble rustet opp i 2011 og er blitt riktig så flott.
Dette er et fint pausested – et fabelaktig sted for barna å se båtene gli ut fra Stavanger Havn, fjellene i Ryfylke, hustakene på Storhaug og spiret på St. Johannes kirke, et langt steinkast unna mot øst. Ved den over 100 år gamle kirken ligger et vannspeil og Johannesparken med trær, plener, en stor appelsin (!) og to små rådyr som kanskje trenger en klapp? Fin utsikt!
SENTRALE KVARTALER
Fra Kyviksmarka friområde går det traseer ned til parallellgatene Karlsminnegata og Nymansveien. En tur innom lekeplassen i Lysefjordgata (også kalt Stjernelekeplassen) er et must. Dette er en populær lekeplass midt i nærområdet. Tidligere het området ”Myrå”, ytterligere forklaring skulle være unødvendig.
Hele området rundt Nylund skole oppe på haugen er velegnet for lufteturer og gatelek. Nylund skole feirer for øvrig 100-årsjubileum i 2017 og har en romslig skolegård for ballspill og aktiviteter – i skolens barndom gikk det mer enn 1500 elever her (mot ca. 360 i dag).
Storhaugs vestre deler Lenger nord og vest i Storhaugs gatenett er det et par lekeplasser og hyggelige gatemiljøer med interessant arkitektur. Her er det bare å slentre rundt! Et eksempel er en oppgradert lekeplass ved Saudagata, på bysiden av Sven Oftedals plass. Det er også kort vei opp til lekeparken på Vår Frues plass (ofte kalt Jokerparken) foran Hetlandskirken. Fra sentrum og det gamle bedehusområdet Bergeland er veien kort opp til St. Svithun skole og Kløvereng barnehage (trivelig lekegård med flotte trær). Mellom Sandeidgata og Sandsgata er det mange murhus etter den såkalte murtvangsloven (1904), som skulle redusere faren for bybranner.
En vandre- eller sykkeltur ned Paradisveien for å kikke på båtene i Hillevågsvatnet, kan kombineres med turer videre til Østre Ring og tilstøtende gater (for eksempel via Pølsesvingen), eventuelt videre til Vardentoppen eller den fine turstien til Strømvig, med utsikt over fjorden samt benker, basketbane og permanent grill. Innerst i Hillevågsvatnet, mellom Paradisveien og Niels Abels gate ligger Abelstrappa, oppkalt etter matematiker Niels Henrik Abel, en gangvei med 23 trappetrinn i øvre del. Dette er gangforbindelsen mellom Storhaug og båthavna.
Litt lenger inn i Paradisveien kan du skrå opp til hovedåren Hjelmelandsgate, for eksempel via nydelige Frue Terrasse, som slynger seg opp mellom trevillaene med sydensk intimitet. På rusletur Parallelt med Hjelmelandsgata ligger Admiral Cruys gate og Jelsagata, med flotte hus og hager. Her er det fint å rusle med barnevogn eller barn på sykkel. Det er en fabelaktig lekeinstallasjon i tre i Admiral Cruys gate som er verd en stopp Jelsagata på sin side kan følges helt ned til Vår Frues plass. Stopp og lek i skolegården på Storhaug (stor barneskole, byens første murskole bygd i 1902).
Østre Ring er også en kjekk luftetur, spesielt med barnevogn eller sykkel. Boligområdet rundt Varden er fredelig, blant annet er det en liten lekeplass med et gigantisk tre (finn ut hvilket!) inne i Godalsveien ved Vardeveien/Hellelandsveien. Det er også forbindelse til Østre Ring på Godalen-siden via Dalaneveien og Godalstunet, et sameie som også har sin egen lekeplass langs gangveien. Legg gjerne turen innom Sørnes og hils på en hest eller kanin!
I motsatt retning, mot byen igjen, kan du ta stigningen opp mot Storhaugmarka via Jelsabakken og det såkalte Himalaya (gammelt kallenavn etter den luftige beliggenheten). Hyggelig minilekeplass blant husene oppe ved Fisterveien. På Storhaugmarka, bydelens nest høyeste punkt på 47 moh., er det gjort funn fra jernalderen. Dette er et ypperlig lekeområde for barn i alle aldre; sommer som vinter. Prøv dragen her!
Galleri
Soner
















